3D TV Broadcast Uitzending:

Hier een overzicht wat er zich in Nederland en België heeft afgespeeld op het gebied van 3D tv broadcasting, uitzendingen dus:Basic 3D Camera Professional

3D uitzendingen in Nederland:
De NOS verzorgde zoals gezegd in 1982 de eerste Nederlandse 3D uitzending op basis van anaglyph techniek. Deze opnamen zijn toenertijd gemaakt met 2 gekoppelde LDK14 camera's. Er zijn naast studio opnames ook beelden opgenomen van de Concorde die Schiphol aandoet, bij het schaatsen in Heerenveen en er waren 3D proefopnamen van motoren op Zandvoort.

3DXP TIP! "UPC Nederland start sowieso en Ziggo zeer waarschijnlijk binnenkort met 3D tv uitzendingen in Nederland. Lees hieronder meer"


TV op PC kijken? Download TV op PC software! (ook Mac) Download NU Tv op PC

Hierna bleef het een poos lang rustig op 3D tv gebied, maar dit lijkt in 2010 allemaal ingehaald te worden. Hier een opsomming van actuele 3D tv activiteiten vanaf 2010. Let ook even op de veelzeggende enthousiaste reactie aan het einde van de cameraman die zelf bij deze 3D tv opnamen betrokken was.

Basic 3D Camera Professional


Begin maart 2010 heeft de TROS het Buma Harpengala in 3D uitgezonden. Het betrof een paralelle uitzending; op de TROS in 2D en op Sterren-24 in 3D. De uitzending in 3D is gedaan op basis van rood/groen anaglyphs. Er stonden hierbij drie 3D-Rigs; twee T-Rigs en een Side by Side Rig. De rest van de 2D camera's zijn via een truukje 3D gemaakt...

Buma Harpengala beweerd de eerste te zijn die 3D heeft uitgezonden maar dit is niet waar; de NOS was in 1982 de eerste in Nederland met een 3D uitzending.


Facilitair bedrijf UBF/Cinevideogroup heeft ongeveer tegelijkertijd (maart 2010) een
uitgebreide 3D test gedaan waarbij een 3D monitor en polarisatiebrillen nodig waren. Er is hierbij dus niet met rood/groen anaglyph gewerkt. Er is met twee 3D-Rigs getest bij de World Cup schaatsen 2010 in Thialf te Heerenveen en bij de voetbalwedstrijd Ajax-PSV. Ook zijn er nog studio opnamen gemaat van een funkband met behulp van een 3D-Rig.

3D T-Rig bij Word Cup Schaatsen 2010 Tihalf Heerenveen
Het werken met 3D vereist een andere benadering qua cameraposities en cameravoering. Zo is de "hoge camera" bij voetbal bijvoorbeeld te hoog om nog diepte waar te nemen. De camera's zullen dus lager moeten staan. Ideaal is een hoek lager dan 45 graden. Snelle beeldwisselingen zijn ook discutabel omdat je ogen moeten wennen aan een overgang van het ene 3D beeld naar het andere 3D beeld.Zoomen is ook nog een probleem. Niet alleen vanwege het feit dat onze ogen niet kunnen zoomen en een zoombeweging in 3D dus vervreemdend overkomt maar ook omdat men dan twee exact gelijke lenzen nodig heeft. Toch is het gelukt om twee lenzen precies gelijk te krijgen zodat er
kleine corrigerende zoombewegingen bij de voetbalwedstrijd tussen Ajax en PSV gemaakt konden worden.

3D T-Rig bij Ajax - PSV 2010 in Arena

Bij een van de gebruikte T-Rigs was het mogelijk om de camera's te laten convergeren zodra een voorwerp of een persoon dichter bij de camera komt. Dat is nodig om het 3D effect optimaal te maken. Dichtbij en veraf vereist een andere hoek tussen de twee gebruikte lenzen. Die correcties worden gedaan door een "stereograaf" en dat kan "live"...


 

3D Wall-E Camera ProfessionalUitleg verschil T-Rig en Side by Side:


Een T-Rig is een apparaat waarin twee camera’s hangen, verticaal ten opzichte van elkaar. Bij een Side by Side, ook wel Wall-E genoemd, staan 2 camera’s naast elkaar opgesteld.

 

????


Het belangrijke verschil tussen een T-Rig en een Side by Side is dat bij een Side by Side de minimale afstand tussen het hart van de twee lenzen bepaald wordt door de dikte van de camerabody. Daarom is een Side by Side uitermate geschikt voor beelden van een grote afstand. Dit omdat hoe groter de afstand tot je onderwerp, hoe verder de lenzen uit elkaar moeten staan om nog diepte te kunnen zien.

 

???

 

 
Bij een T-Rig hangen de twee camera’s in een hoek ten opzichte van elkaar waarbij er eentje door een half doorlaatbare spiegel kijkt en de andere via die spiegel. Bij deze opstelling kan je de twee lenzen veel dichter naar elkaar toe bewegen wat weer prima geschikt is voor onderwerpen die zich dichtbij bevinden. Bij de proefopnamen zijn twee verschillende T-Rigs gebruikt; eentje waar een camera bovenop de Rig zit en eentje waarbij een camera onder de Rig hangt.

 

???
Hiernaast kun je goed zien hoe dichtbij elkaar de lenzen in een T-Rig bij elkaar kunnen komen.

 
Quote Cameraman; De resultaten van de 3D experimenten zijn regelrecht waanzinnig! Ik wist niet wat ik zag! Geweldig! En dat met een bij elkaar geharkte set-up. Het geeft wel aan wat er in de toekomst in het verschiet ligt... :-)

 Foto's: ©UBF/Cinevideogroup

UPC Nederland en Ziggo starten binnenkort met 3D tv uitzendingen;

UPC Nederland vertoonde 11 april 2010 de finale van “Augusta Masters Golf Tournament” live in 3D tv aan media journalisten. Hiermee is dit belangrijkste golftoernooi van het jaar, waar Tiger Woods zijn comeback maakt, het eerste programma dat UPC in 3D tv doorgeeft.

Zowel het netwerk als de HD Mediaboxen van UPC zijn nu reeds geschikt om 3D tv uitzendingen door te geven. UPC gelooft in de meerwaarde van 3D tv voor haar klanten en wil daarom, net als 3DhomeXP.com met haar nieuwsbrief lezers, de komende tijd geïnteresseerden de mogelijkheid bieden 3D tv te laten beleven. Dit omdat 3D tv moet echt ervaren moet worden, alleen dan komt het effect ervan op de extra kijkbeleving volledig tot zijn recht.

Ook organiseerde UPC in mei 2010 in samenwerking met The Walt Disney Company 3D evenementen waar de animatiefilms “Toy Story”' en ”Toy Story 2” in 3D worden getoond. Daarnaast werkt kabelbedrijf UPC actief samen met andere grote televisieproducenten, zenders en sportevenementen. Dit om Nederland kennis te katen maken met 3D tv.

Op 28 mei 2010 verzorgde Panasonic in samenwerking met Eurosport tennistoernooi Roland Garros in 3D. Satellietkijkers konden dit live volgen via de Astra1 satelliet.

Ook Ziggo start binnenkort met 3D TV; 
Ziggo hield 06 april 2010 een persbijeenkomst waarin zij ”de volgende fase in HD TV-kijken” aankondigden. Ziggo’s uitnodiging vermelde: “In 2006 lanceerden de kabelbedrijven High Definition Televisie en konden kijkers genieten van het WK voetbal (2006) met bijna levensechte televisiebeelden. Nu gaat Ziggo nog een stap verder en introduceren wij de volgende fase in het TV-kijken. Een fase waarin de kijker niet kan genieten van bijna levensechte beelden maar van volledig levensechte beelden.”

Er gingen al langer geruchten dat Ziggo gaat starten met 3D tv uitzendingen in 3D formaat, dit is nu bevestigd. Onduidelijk is nog of het zal gaan om een lineair kanaal met 3D HD TV uitzendingen, of dat 3D als video on demand (VOD) aangeboden zal worden. Ziggo houdt het nog even stil, maar binnenkort weten we meer!

3D uitzendingen in België:

In maart 2010 heeft Belgacom TV uitgebreide 3D televisie tests uitgevoerd tijdens de wedstrijd tussen Charleroi en Lokeren en met zeer goed resultaat.

Zo goed zelfs dat Belgacom TV op 8 mei 2010 voor de eerste keer 3D tv opnamen van een voetbalwedstrijd direct live in 3D uitzonden. De uitzending was nog niet in huiskamers te volgen. Het betrof de wedstrijd tussen Anderlecht en Sint-Truiden. Belgacom werkte voor dit evenement samen met Outside Broadcast, Inbev en Samsung.

Wanneer Belgacom voor al haar klanten thuis 3D tv beschikbaar maakt is nog niet bekend, maar zowel de decoders als het netwerk in België zijn blijkbaar klaar voor 3D tv uitzendingen.

3D TV kanaal NET 5 3D start 28 september 2010 met uitzenden in Nederland:
SBS heeft met NET 5 3D een Nederlandse 3D tv primeur. De zender geeft komdende tijd dezelfde programma's door als NET 5, maar dan in 3D kwaliteit. Dit betreft in de beginfase dus 2D content die is omgezet naar 3D conten. Op termijn zal er ook 3D opgenomen, ook wel native 3D content vertoont worden.

Sky Deutschland start 3D TV DEMOKANAAL OP SATELLIET: (half oktober 2010)
Via de satelliet kun je nu via betaal aanbieder Sky Deutschland gedeeltelijk ongecodeerde 3D tv uitzendingen bekijken.

In 2010 is dit nog gratis, hierna wordt het allen met een 3D abonnement ongecodeerd doorgegeven. Het 3D tv kanaal biedt films, documentaires, sport(evenementen) en concerten als 3D content. Sky Deutschland zendt op het 3D tv kanaal wel ongecodeerde 3D trailers en promo films van het 3D aanbod uit.

Als satellietverspreiding gebruikt Sky Deutschland voor het 3D-kanaal een transponder op de Astra1-satelliet. Eerder was deze in gebruik door UPC Direkt. Het 3D tv kanaal is te vinden op 12.382 GHz H, gebruikmakend van paramaters 27500 – 9/10 – DVB-S2/QPSK.

3D-films bij Ziggo beschikbaar:
Vanaf woensdagmiddag 27 oktober 2010 hebben Ziggo klanten de mogelijkheid on demans 3D-films te bekijken. Ziggo biedt hierme een ‘ultieme filmbeleving’ aan klanten met een 3D tv en interactieve ontvanger. Ziggo start met 3D filmtitels maar zal dit aanbod snel uitbereiden. Vanaf dag i zijn de volgense 3D films beschikbaar; ‘Vliegen naar de maan’, ‘Spy Kids’ en ‘My Bloody Valentine’.

Ziggo zal binnenkort ook het aanbod van SBS op de zenders SBS6, Net5 en Veronica voor klanten in 3D beschikbaar stellen.

Ajax - Feyenoord live op Astra 3D TV kanaal:
De voetbalklasieker Ajax-Feyenoord zal 19 december 2010 live op tv uitzending worden in 3D. Dit is een gezamenlijk initiatief van Eredivisie Live, Panasonic, ASTRA en Endemolen. De wedstrijd in ongecodeerd in je huis te volgen via de Astra satelliet. Het Astra 3D-kanaal op 23.5 Oost (11.719 GHz, Horizontaal) is via een standaard HD-satellietontvanger te bekijken.
Update; De wedstrijd is wegens weersomstandigheden afgelast. Hierdoor kon de 3D tv uitzending helaas niet doorgaan.

TV op PC kijken? Download TV op PC software! (ook voor Mac) Naar Downloadpagina voor Tv op PC


Tijdelijk een 3D TV nodig? Huur deze bij 3D TV Verhuur Bedrijf

"Dé 3D Site van Nederland & België!"
pagina update: 26-03-2013

Deel deze Pagina met Vrienden
Facebook Twitter